lördag 20 november 2010

NYC Marathon 2010: Brooklyn

Många föreställer sig säkert New York City Marathon som ett lopp mellan skyskraporna på Manhattan. De som sprungit loppet vet att man ser helt andra delar av staden. Nästan hälften av sträckan springs norrut genom Brooklyn, och The Manhattan Skyline skymtas oftast bara när man vid enstaka tillfällen vänder västerut.

Det är ganska mycket raka spåret genom Brooklyn. Strax efter det att man lämnat Verrazano-Narrows Bridge springer man längs Brooklyns 4th Avenue i hela 9 kilometer. Jag tyckte ändå aldrig att det blev tråkigt eftersom publiken är helt fantastisk. Jag kostade på mig att ha roligt, göra high five med åskådare och byta några ord med en och annan svensk löpare.

Jag fortsatte att inte lägga så mycket vikt vid kilometertiderna, men om man ska tro min egen klocka så höll jag ett väldigt jämnt tempo på raksträckan: 4:18, 4:24, 4:25, 4:25, 4:26, 4:24, 4:30, 4:28 och 4:32. Jag bestämde mig för att dricka var femte mile, var åttonde kilometer, då det blev två klunkar Gatorade ur de stora pappmuggarna.

Vi som startat i de blå grupperna sprang till höger om avenyernas mittlinje, medan de som startat med orange nummerlapp sprang till vänster efter att ha gjort några extra svängar mellan Verrazano-Narrows Bridge och 4th Avenue.

När den gröna tredjedelen av startfältet sedan anslöt från höger efter att ha sprungit en runda längre österut blev det lite trångt igen. För ett ögonblick tyckte jag att det kändes lite som att springa Göteborgsvarvet, men det gick snabbt över.

Efter 14 kilometer – en tredjedel av loppet – korsar man Washington Avenue. Det här är min kompis Gabriels hemtrakter. Efteråt fick jag veta var han stod, men avenyerna är breda och publiken var fortsatt stor. Ingen av oss såg den andre den här gången heller.

Publiken är avsevärt lugnare när man når de chassidiska kvarteren i Williamsburg. Mörka rockar, höga hattar, långa lockar och liten entusiasm. Nu fanns det möjlighet att koncentrera sig på löpningen, och jag var mer och mer intresserad av tiderna. Tempot var fortfarande jämnt: 4:37, 4:45, 4:28, 4:36, 4:46, 4:38, 4:31, 4:41 och 4:41.

Precis innan man kommer till Queens, på väg upp mot Pulaski Bridge, står skylten som markerar halva distansen. Jag konstaterade att jag sprungit första halvan på drygt 1:36 och firade med ett par klunkar Gatorade trots att det bara gått fem kilometer sedan jag drack sist.

Kommande avsnitt:
Queens & Queensboro Bridge
1st Avenue & Bronx
5th Avenue & Central Park

Tidigare avsnitt:
Staten Island
Verrazano-Narrows Bridge

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Tänkte lite på att ni var fler löpare till höger på 4:e avenyn. Tror du det kan vara så att tanken var att den blå gruppen (som du sprang i) var snabbare (högre sedad) och den gröna gruppen var tänkt att vara långsamast. Då skulle det bli så att den blåa kommer lite före den gröna gruppen vilket skulle minska trängseln lite.

  Hur som helst var det gått om plats på vänstra sidan i den oranga gruppen :-)

  Härlig berättelse. Ser fram mot fortsättningen!

  SvaraRadera
 2. Jag tror att din analys är riktig, det är säkert så man har tänkt. Det blev heller inte värre än att jag kunde springa med bibehållen fart – så länge jag sprang i mitten och med full koncentration genom de frekventa vätskekontrollerna.

  SvaraRadera