söndag 29 april 2012

Sentrumsløpet 2012 (257 dagar)

Jag var väldigt orolig att min hals skulle vara ett hinder för mitt deltagande i Sentrumsløpet, men det kändes inte värre än att jag tyckte att jag kunde springa. Jag har haft lite ont i benhinnorna också sedan långpasset i söndags, men det känns bara när jag sitter still.

Dagen till ära blev det väldigt fint väder, nästan lite för fint för en löpare som föredrar 10-12 grader och regnstänk om det ska gå snabbt och lätt. Av okänd anledning var det ingen nummerlappsutdelning på fredagen, så jag fick hämta i trängsel drygt en timme innan start.

Det var lite trångt även i början av loppet, och jag kände några armbågar innan vi sprang ut ur slottsparken. Det kändes tungt redan i första backen, så jag var nöjd med att ligga en bra bit över fyra minuter per kilometer i loppets inledning.

För varje kilometer kändes det tyngre och tyngre. På väg ut ur Frognerparken stod 4-kilometersskylten oväntat tidigt. Diffen på 200 meter från min egen markering gjorde att jag blev osäker på hur jag verkligen låg till, men diffen kvarstod vid kommande kilometermarkeringar.

Ett begynnande håll försvann innan det blev besvärligt. Kilometertiderna höll sig på en acceptabel nivå runt fyra minuter. Efter sju kilometer ökade tröttheten samtidigt med att vi nådde den nya bansträckningen. Jag lyckades hålla tempot någorlunda och hoppades på att kunna spurta in under 41 minuter.

Den nionde kilometerskylten stod förstås oväntat sent, och nu var den officiella sträckan i synk med min klocka igen. Plötsligt var det väldigt lite tid kvar. När jag väl nådde Karl Johan kändes det nästan omöjligt att öka så mycket som skulle behövas. Jag gjorde mitt bästa nerför gatan med lätt tunnelseende.

Min egen klocka visade precis under 41 minuter, den officiella tiden var ännu lite bättre: 40:55.
Konstigt det där med placeringen av kilometerskyltarna. Enligt resultatlistan gjorde jag första halvan på under 20 minuter och andra halvan på drygt 21, medan min egen klocka visade negativ split.

I vilket fall som helst är jag extremt nöjd! Mitt mål var att springa precis under 41 minuter, och med 40:55 fick jag min bästa tid på Sentrumsløpet. Nästa år springer jag för tionde året i rad!

2 kommentarer:

  1. Jag är imponerad!! En fantastisk tid och jag hoppas att du och jag får springa ett sub 39 lopp snart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lennart! Jag vill gärna springa sub 40 på Midnattsloppet i Stockholm. Sedan får vi se om jag kan ta mig under 39 på Sicklaloppet... Vad vill du ha för tid på Arenamilen? Ska du springa fler tiokilometerslopp i år?

      Radera