måndag 7 juni 2010

153

Jag vet inte riktigt hur jag ska hantera det där med målen. Det är klart att jag vet inom mig vilka mina mål är och hur de förändras efterhand, men det är klurigare att uttrycka det i siffror och ord när andra vill veta. Och efter Kungsholmen runt och Stockholm Marathon kommer framtida mål upp till diskussion hela tiden.

När jag började skriva här var det ganska enkelt. Jag hade 400 dagar kvar av förberedelser inför New York City Marathon och jag visste ungefär vilka andra lopp jag skulle springa under dessa dagar. I sidospalten gjorde jag en liten lista med de vanliga distanserna (maraton, halvmaraton och milen) samt de rätt vanliga tidsmålen för just dessa distanser (3:30, 1:30, 0:40). Inget konstigt med det.

Samtidigt hade jag givetvis en del andra, mer luddiga mål. Till dessa räknar jag mina målsättningar att springa minst tre mil per vecka och ett långpass varannan vecka, samt att försöka lära mig mer om löpning genom att sätta mig in i den för mig nästan totalt främmande löparvärlden. Det här biten är inte lika enkel att få ordning på som ett visst antal minuter på en bestämd sträcka, så jag lämnar det åt sidan.

Det är nog inte mer än 8 år sedan jag sprang en mil första gången. Mitt första lopp var Midnattsloppet 2003. Jag sprang min första halvmara några veckor senare och Stockholm Marathon första gången 2004. För varje år blev tiderna bättre (med undantag för vissa års maror), och målet var alltid just att sätta ett nytt personligt rekord. Men sedan kommer den här fixeringen vid speciella siffror och tal.

De ovan nämnda tiderna är mål som jag delar med en mängd andra löpare. Jag har närmat mig dessa tider de senaste åren, men jag har inte varit säker på om jag skulle klara att springa så snabbt i år eller nästa år. Jag vet inte ens om jag verkligen blivit snabbare de senaste åren eller om allt bara sitter i huvudet. Men i vilket fall så har jag nu klarat två av dessa tre tidsmål - halvmaran under 1:30 (1:29:11) och maran under 3:30 (3:24:33). Bara milen under 40 står kvar på att-göra-listan.

Så vad ska mina nya mål bli? Det finns givetvis en del siffror och tal som är speciella, men riktigt så stort självförtroende har jag inte. Fast om man funderar lite så kan det finnas andra siffror som betyder saker och som kan vara möjliga för mig att uppnå. Det tål att kluras på.

2 kommentarer: