fredag 14 maj 2010

177

På inspirationskvällen i onsdags gav Runner's store upp till 20 procent rabatt på sortimentet. Eftersom det var gott om köpsugna löpare på plats bad jag snällt att få återkomma dagtid påföljande vardag (vilket visade sig bli idag och inte precis ett tillfälle när det var folktomt i butiken, men jag fick trots det mycket god service).

Jag är i stort behov av nya skor och tänkte använda erbjudandet för åtminstone ett par. Förutom det vanliga stabila paret är jag nyfiken på både lättare skor och mer terrängvänliga sådana (samt solglasögon, långa tights, en liten ryggsäck - listan kan göras lång).

Proceduren började med att jag fick springa med en neutral sko för att se hur fel det såg ut och därefter enbart skor anpassade för överpronering. Den första uppenbarelsen var att skor i storlek 8 eller 8,5 inte funkar. Mina senaste skor har varit i de storlekarna, men nu tycks det vara 9 som gäller oavsett modell (vilket översätts till 42,5 på den europeiska storleksskalan).

Hade jag inte varit en idiot så hade jag sett till att kunna visa en video
från löpbandet, men här är åtminstone några av de skor jag provade.

Jag håller inte fast vid något speciellt märke utan har tidigare sprungit i Adidas, Asics, Nike och Brooks. Jag väljer efter hur skorna känns och hur min överpronering ser ut på videon från löpbandet. Att köra på samma modell som jag haft tidigare brukar inte funka när det gäller den senare punkten. Jag provade och provsprang därför flera olika skor, och till slut fanns det egentligen bara ett alternativ och det var Asics GT-2150.

Nu var jag ju nyfiken på att testa ett par lättare skor också. Urvalet blev mindre, men jag fastnade snabbt för en annan Asics-sko, nämligen DS Trainer. Nu var jag tvungen att bestämma om jag skulle gå hem med ett par skor eller två. Jag behöver verkligen de stabila skorna för årets två maratonlopp, men kan det inte vara roligt med ett lätt andra par för korta kvalitetspass och en eller annan snabb asfaltsmil?

Butikens våg visade 292 g för DS Trainer och 338 g för GT-2150.

Efter en stunds funderingar med en sko av varje modell på mina fötter valde jag bort det lättare paret. Med 46 grams skillnad känns det för tillfället inte som annat än fåfänga att köpa dem, så den här gången blev det ett ekonomiskt beslut. Mina nya skor är alltså ett par Asics GT-2150, ordinarie pris 1600 kr som blev 1280 kr med rabatten avdragen.

Nu ikväll, med regnet hängande i luften, tog jag ut nyförvärvet på 8 kilometer snabbdistans. Först kändes det som att jag hade stora monster på fötterna, men det gjorde inte ont någonstans. Första fyra gick på 15:45. Skorna kändes väldigt varma. Jag tyckte tempot var tufft och sprang därför lugnare på andra halvan, men ändå snabbare än mitt normaltempo och med en spurt på slutet. De nya skorna klarade sig utan anmärkning, och 32:25 är – som en liten bonus – min bästa tid på Hälsans stig i Hökarängen.

5 kommentarer:

 1. Ett litet tips ang DS Trainers (en favoritsko för övrigt) - om du vet vilken sko du vill ha och i vilken storlek - beställ dem från Start Fitness i UK via webben för ca 750kr inkl frakt!

  SvaraRadera
 2. Det är ju det jag har sagt: Köp stora skor. Bra gjort!

  SvaraRadera
 3. Staffan: Ja, det var ungefär så jag tänkte. Det finns alltid möjlighet att handla riktigt billigt vid ett senare tillfälle. Jag köpte bara de skor jag var i akut behov av, och jag betalade gärna för den utprovningsservice jag fick gällande dem. Tack för webbutikstipset!

  M: Tack. Inga blåsor eller blånaglar i år får vi hoppas!

  SvaraRadera
 4. Hej! Jag tycker du gjorde ett bra beslut. Lättare, tunnare skor kan vara bra att testa på de långa lopp.
  Kolla gärna på ett inlägg jag har när jag träffade Jonas Coltning :)
  http://coyntha.wordpress.com/2010/05/08/den-nakna-loparen/
  Han pratade mycket om skor!
  :D

  SvaraRadera
 5. Coyntha: Fast nu valde jag ju inte de lätta skorna... Men jag ska skaffa snart och kanske springa med dem på Midnattsloppet. Känns det bra så springer jag med dem på Stockholm Halvmarathon också. Tack för tipset - jag ska kolla närmare på Jonas Coltings teorier!

  SvaraRadera