tisdag 3 januari 2012

Oddsen (373 dagar)

Jag är egentligen lyckligt lottad som fått springa New York City Marathon två gånger. Första gången var det riktig tur eftersom jag 2006 var med i lottdragningen för första gången. Sedan hade jag i och för sig otur tre år i rad, men det betydde också att jag var garanterad en plats 2010. Det var ett bra år för mig att springa loppet en andra gång.

Förra året drog jag en nitlott igen. Oddsen blir sämre för varje år eftersom allt fler anmäler sig och allt fler uppfyller något av kraven för att garanteras en plats, vilket innebär att allt färre platser lottas ut eftersom det totala antalet platser inte ökat nämnvärt. Chansen att få en lottad plats är nu nere på runt 10 procent.

Arrangören har bestämt sig för att begränsa möjligheten att vara garanterad plats, så att möjligheten att få en plats på ren tur inte försvinner. Jag är kluven. Tre års nitlotter kommer inte längre att garantera mig en plats 2014, och samtidigt skärps kvalificeringstiderna till en nivå som ligger ännu längre från min nuvarande förmåga.

Jag har ännu inte anmält mig till New York City Marathon 2012. Jag tror inte heller att jag kommer att ha sådan tur att jag får en plats igen. För att få springa en tredje gång måste jag nog få min plats på ett tredje sätt. Det betyder att det inte kommer att handla om tur, utan om hårt arbete. Det betyder också att det dröjer, troligen ända till 2014.

5 kommentarer:

 1. Jag tror på dig Morgan. Du har en potential som sträcker sig förbi de nya kvalreglerna. Allra helst 2014.

  SvaraRadera
 2. Hej Morgan!
  Hur fungerar det egentligen? När kvaltiderna blir hårdare måste det innebära att färre kvalar in. De platser som där blir över, vilka får dom? Tar dom in personer med lite sämre kvaltider än kvalgränsen eller kan det vara så att de tar in några fler från lotteriet. Fler från välgörenhet....??

  SvaraRadera
 3. Erik: Tack. Jag måste lära mig att utnyttja min potential. Senast 2013.

  Lennart: De skäl arrangören angivit för att skärpa kraven för garanterade platser är att det ska finnas lotteriplatser även i framtiden. Jag misstänker dock att både välgörenhetsorganisationer och researrangörer går före.

  SvaraRadera
 4. Du får nog en garanterad plats 2014.

  Applicants denied entry for the three years 2009-2011 will be eligible for guaranteed entry in 2012. Applicants denied entry for the three years 2010-2012 will be eligible for guaranteed entry in 2013. Applicants denied entry for the three years 2011-2013 will be eligible for guaranteed entry in 2014. Applicants denied entry for the three years 2012-14 will not be eligible for guaranteed entry in 2015.

  http://www.nycmarathon.org/entrantinfo/Guaranteed_Entry_Guidelines.htm

  SvaraRadera
 5. Det är sant! Jag undrar om de har ändrat detta, för jag hade fått för mig att de fasade bort den möjligheten ett år tidigare. Nu ligger jag helt rätt i fas. Tack för upplysningen!

  SvaraRadera