lördag 11 augusti 2012

Långa intervaller i nya skor (152 dagar)

Med en vecka kvar till Midnattsloppet — och bara sju veckor kvar till Lidingöloppet — är det frågan vad för träning man ska ägna sig åt med bara ett par mil i bagaget den senaste månaden. Snabbhet, uthållighet? Jag var sugen på att springa långa intervaller, närmare bestämt 1600 meter, och gav mig av till Kärrtorps IP på förmiddagen.

Efter 10 minuters uppjogg (hemifrån och dit) bytte jag skor, nollade klockan och sprang fyra varv. Tempot blev precis som önskat, jämnt och 90 sekunder per varv. Sex minuter på första 1600, därefter joggvila. Jag hade tänkt 400 meter lugnt, men det visade sig bli femminuterstempo och jag var inte riktigt beredd att påbörja en ny intervall utan joggade ett andra varv.

Sedan försökte jag mig på nya 1600. Det gick inte så bra. Efter ett varv på 1:32 kände jag mig tvungen att stanna. Jag tog en dextrosol och lite vatten medan jag vilade ett par minuter. Sedan blev det ett nytt försök. Första varvet på 1:32, men nu fortsatte jag. Tre varv till i ungefär samma tempo så att tiden blev 6:14. Joggade ett varv innan nästa intervall som gick på 6:23, sedan ytterligare ett varvs jogg som avslutning.

Med svetten blänkande i pannan.


Tre gånger sextonhundra är inte särskilt mycket och inte riktigt lika mycket som jag från början hade tänkt mig. Men jag är ändå nöjd med att ha gjort tre intervaller i så pass hög fart, min ungefärliga tävlingsfart på distanser kortare än milen.

Det här blev premiären för mina Asics DS Racer som har legat oanvända i sin kartong sedan inköpet för mer än ett år sedan. De ska ersätta mina Brooks T6 som hunnit bli rätt slitna undertill. De nya skorna är aningen tyngre, kanske 15-20 gram per sko, men gav mig en rätt skön känsla som jag hoppas håller i sig även på blandat underlag.

In med de nya, ut med de gamla.


Ikväll är det fest, men förhoppningsvis inte mer fest än att jag kan springa ett längre pass imorgon. Jag har faktiskt inte sprungit längre än åtta kilometer sedan Jubileumsmarathon för fyra veckor sedan. Allt över milen känns plötsligt som ett långpass!

2 kommentarer:

  1. Skönt att "sjukan" är över och hoppas du fick till något fint pass i dag!
    Utan skallebank. ;-)

    SvaraRadera
  2. Inget skallebank eftersom jag festade med måtta. Men jag lät ändå kroppen vila idag eftersom gårdagens intervaller känns ordentligt i benen.

    SvaraRadera