söndag 24 januari 2010

287

Hur gör man för att få en startplats i New York City Marathon? Det är faktiskt inte alls fullt de närmaste två åren som många tycks tro. Det finns ett flertal sätt att få en startplats, och de flesta av dem kan fortfarande användas för att ha möjlighet att springa redan i år, söndag 7 november 2010. Man kan

... kvalificera sig med en tid. Eftersom jag är man och under 40 hade jag varit garanterad en startplats om jag det senaste året sprungit ett maratonlopp under 2:55 eller en halvmara under 1:23. Det är tyvärr inte ett alternativ för mig. När jag fyllt 40 räcker det med 3:10 respektive 1:30, och det kan jag väl alltid hoppas på.

... köpa en plats genom en researrangör. En paketresa med Springtime är nog det vanligaste och säkraste sättet för svenskar boende i Sverige att komma över en startplats i NYC Marathon. Men man måste förmodligen boka resan minst ett och ett halvt år innan, och det är inte billigt. Minst 20 000 kronor får man betala för flygresa, hotell, startplats och diverse i förväg planerade aktiviteter. Det verkar vara betydligt mer än summan av varje enskild del och är inte ett alternativ som passar mig.

... samla in pengar till välgörenhet. Det finns ett antal olika välgörenhetsprogram att delta i som samtidigt garanterar en startplats. Jag antar att det här kan vara ett alternativ för personer som jobbar för ett amerikanskt företag som får göra skatteavdrag för välgörenhet.

... vara medlem i NYRR och delta i tillräckligt många kvalificeringslopp. Arrangerande New York Road Runners har sedan ett par år tillbaka en regel man kallar för 9+1. Om man blir medlem senast 31 januari, deltar i minst 9 kvalificerande lopp och jobbar som volontär på ytterligare ett lopp så garanteras man startplats i NYC Marathon året efter. Jag har varit medlem tidigare, men det är svårt att få ihop tillräckligt många kvalificerande lopp utan att bo i New York minst tre månader.

... ha sprungit loppet minst 15 gånger. NYC Marathon arrangeras i år för 41:a gången, men det finns faktiskt även svenskar som skulle kunna använda sig av denna kvalificeringsregel. Jag kommer inte att ha möjlighet att komma med på detta sätt på mycket, mycket länge. Kanske först som pensionär om jag får behålla form och hälsa.

... vara med i lotteriet. Det finns ett internationellt lotteri och ett lotteri för boende i USA. Avgiften är $11, och om man sedan vinner drar de hela anmälningsavgiften ($185 för boende i USA, $265 för utsocknes) från ditt kortkonto. Oddsen är inte de bästa (även om jag hade turen att få en plats 2006), men om man drar nitlott tre år i rad och inte fixar startplats på annat sätt så garanteras man en startplats året efter. Det är så jag garanteras en plats 2010.

Är det någon som läser detta som kommer att springa i år eller planerar att göra det senare?

2 kommentarer:

  1. Åh fan... Är det så det går till. Ungefär som att bli amerikansk medborgare med Green Card.

    SvaraRadera
  2. Fast i det lotteriet ges väl inga garantier? Och inga paketresor jag känner till inkluderar medborgarskap...

    SvaraRadera