onsdag 7 september 2011

Allt på kartan (men fel på Garmin)

Det finns en spårkarta precis utanför mitt nya hem (som jag kallar K22 med anledning av adressen) där jag startar nästan alla mina rundor sedan drygt två månader tillbaka. I söndags bestämde jag mig för att springa samtliga motionsspår som är markerade på den kartan.


Jag var fortfarande seg efter min tvåveckors förkylning, så det var i mycket lugnt tempo jag följde Björkhagsslingan i riktning mot Hellas, elljusspåret upp mot Hästhagen och efter att ha passerat Hellasgården sprang vidare på det gulmarkerade femkilometersspåret.

Ett par kilometer in på det gula spåret blev jag omsprungen, något jag inte är van vid när jag är ute på träningsrundor. Jag valde att se det som välkommen draghjälp och hakade på killen och hans femminuterstempo. Det höll i ungefär en kilometer innan jag var tvungen att släppa honom i en jobbig backe. Det hade varit intressant att se lite pulsdata från den situationen, men jag sprang utan pulsband.

Jag kunde lika gärna sprungit utan GPS också, för Garmin och jag är inte överens om hur jag sprang resten av rundan. Samma väg tillbaka från Hellas mot Björkhagsslingan ser ut att vara något annat, och efter Kärrtorpsrundan blir det helt åt... Dammtorpssjön! Det ser ut som att jag avslutade med ett dopp.

Det här är inte hur jag sprang. Inzoomat ser det ännu värre ut.

I själva verket fortsatte jag på Björkhagsslingan, sprang förbi K22 och gjorde ett varv på Hammarbyrundan innan jag återvände hem. Klockan visade en tiominuterskilometer mot slutet innan det blev bara streck på tempot i några sekunder. Vid avslutad löpning tyckte jag att 15 kilometer verkade lite kort på nästan en och en halv timme.

När jag kollade passet på Garmin Connect efteråt blev jag både förvånad och irriterad. Vad fan hände här?

3 kommentarer:

 1. Det är ju det jag säger! Det går inte att lita på Garmin! jag kan springa exakt samma runda men Garmin säger ändå helt olika sträckor.

  SvaraRadera
 2. Men gudförbannat så irriterande!
  Har du senaste programvaran till den?
  Reklamera skiten annars!
  0774-45 20 20 är numret till svenska agenturen. Bring ´em hell :)

  SvaraRadera
 3. Ingmarie: Jag har inga problem att acceptera några meters mätfel och att den totala registrerade sträckan avviker ett par procent från den faktiska, men att Garmin visar att jag sprungit åt ett helt annat håll går jag inte med på.

  Erik: Jag ska kolla och uppdatera programvaran. Just nu är jag beredd att avfärda det som en engångsföreteelse, men jag vill veta vad det beror på. Om det händer igen så kommer jag självklart att reklamera ski... klockan.

  SvaraRadera