fredag 18 mars 2011

Att tidskvalificera sig till Boston Marathon

Det är 395 dagar till Boston Marathon 2012. Årets upplaga, en månad från idag, fulltecknades på bara 8 timmar när anmälan öppnades i höstas. Många som hade klarat kvalificeringstiderna blev därmed utan startplats.

För drygt en månad sedan ändrades antagningsprocessen. Kvalificeringstiderna till Boston Marathon 2012 kommer att vara de samma som året innan, men de som har störst marginal till kvalificeringstiden kommer att ha förtur när anmälan öppnar i september enligt följande:
12/9: minst 20 minuters marginal till kvalificeringstiden
14/9: minst 10 minuters marginal till kvalificeringstiden
16/9: minst 5 minuters marginal till kvalificeringstiden
Från 19 september kan alla som klarat kvalificeringstiden anmäla sig. 23 september stänger anmälan, och besked om platstilldelning för den sista gruppen sökande kommer några dagar senare.

Det blir sedan ännu lite snävare kvalificeringsgränser till Boston Marathon 2013.

För att jag ska få springa Boston Marathon 2012 måste jag ha sprungit ett maratonlopp på 3:15. Reglerna är så generösa att det räcker med 3:15:59, men det är ändå 210 sekunder snabbare än mitt personbästa från NYC Marathon i höstas.

Vid Stockholm Marathon i sommar är det alltså 4:39-tempo eller snabbare som gäller hela vägen. Ett misslyckande på den punkten innebär att Boston Marathon 2012 är utom räckhåll. Det finns inget utrymme för en dålig dag!

Vad jag klarar att göra i Berlin till hösten kan möjligen ge mig en plats i Boston 2013. Det förutsätter förstås att jag då klarar den nya kvalificeringsgränsen 3:10 – helst med minst 5 minuters marginal...

3 kommentarer:

 1. Hej Morgan!
  Låter som det kan bli tufft men 3:15:59 är helt klart inom räckhåll och sen har du lite tid att träna men oj vilka tuffa tider det är.

  Hoppas att det går bra och du har gjort mig lite sugen på Bostn Marathon. Måste bara träna lite först.... :-)
  MVH

  SvaraRadera
 2. Varför blir det svårare till 2013? Blev förvånad över att det var så pass enkelt som 3:15, det är ju ändå så otroligt mycket lättare att uppnä jämfört med 1:23 på halvmaran för att få springa ING NYC.

  SvaraRadera
 3. Lennart: Jag tycker att det borde vara möjligt, men från början trodde jag att jag hade två försök på mig, och jag satte störst hopp till Berlin. Nu är det Stockholm som gäller!

  Staffan: Visst är det förhållandevis enkelt, men eftersom loppet fulltecknades så snabbt så gör man nu vissa ändringar i anmälningsförfarandet (men man behåller de sedan tidigare utannonserade kvalificeringstiderna ett år till). Det blir svårare till 2013 eftersom kvalificeringstiderna då sänkts med fem minuter för varje åldersgrupp. De 59 bonussekunderna försvinner också.

  SvaraRadera